Blog Layout

De overstap naar het worden van Eigenrisicodrager. Wat zijn de voordelen?

De keus om de overstap te maken om als er werkgever eigenrisicodrager te worden zal bij veel werkgevers actueel zijn. Als eigenrisicodrager blijft de werkgever verantwoordelijk voor de arbeidsongeschiktheid en ziekte van de (ex-)werknemers. Dit houdt in dat de werkgever verantwoordelijk is voor de re-integratie van de (ex-)werknemer, de kosten van de re-integratie en de uitbetaling van de WGA-uitkering of de uitbetaling van de Ziektewet. Hier tegenover staat dat een werkgever minder aan arbeidsongeschiktheidspremies zal betalen. 


Soorten eigenrisicodrager 

Er zijn 2 soorten eigenrisicodragers: 

  1. Eigenrisicodrager voor de Ziektewet (ZW): dan is de werkgever verantwoordelijk voor de uitbetaling van de Ziektewet-uitkering en de re-integratie van de werknemer gedurende de eerste twee jaar van het verzuim. 
  2. Eigenrisicodrager voor de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA): dan is de werkgever verantwoordelijk voor de uitbetaling van de WGA-uitkering aan de (ex-)werknemer wanneer deze is toegekend door het UWV. De werkgever moet erop toezien dat de werknemer zich volledig inzet om weer aan het werk te komen en ook te blijven. Een werkgever is hier tien jaar verantwoordelijk voor. Een WGA wordt toegekend door het UWV als de werknemer: 
  • 104 weken arbeidsongeschikt is 
  • 35 tot 80% arbeidsongeschikt is 
  • Volledig (maar niet duurzaam) arbeidsongeschikt is 
  • Een WIA-aanvraag heeft ingediend 


Waarom zou u die overstap maken? 

Er zijn verschillende redenen om de overstap naar eigenrisicodrager te maken:

 

Reden 1: Financiële redenen 

  • Verzuimkosten 

Wanneer u als werkgever eigenrisicodrager bent, zult u meer grip hebben op de verzuimkosten. Wanneer een werkgever een niet-eigenrisicodrager is, zal de werkgever daarmee afhankelijk zijn van het UWV en de inspanningen die zij leveren voor de re-integratie van de werknemer. 

  • Premie 

Als werkgever verzekerd u de uw werknemers voor een tijdelijk inkomen bij onder andere ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Hiervoor moeten ook premies worden betaald. Onderstaand een overzicht van tweetal premies: 


Reden 2: Grip op het verzuim 

Wanneer u als werkgever eigenrisicodrager bent, heeft u niet alleen meer grip op de verzuimkosten, maar ook op het verzuimbeleid en de re-integratie. Als werkgever weet u wat uw werknemer nodig heeft om succesvol te re-integreren en dus kan er een persoonlijkere 

aanpak worden gerealiseerd. Daarnaast kunt u het geld wat u bespaard tijdens dit re-integratieproces inzetten om het preventieve verzuim binnen uw organisatie te optimaliseren. 


Ook voor uw werknemer is het positief wanneer de werkgever eigenrisicodrager is. Omdat het UWV een grote organisatie is, zal de werknemer sneller als een dossier worden gezien. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de re-integratie en verzuimperiode van de werknemer. 

Wanneer u als werkgever een arbodienst inschakelt voor de re-integratie kan dit voorkomen worden. Prevenzo vindt het belangrijk dat er aandachtig wordt geluisterd naar zowel u als de werknemer, er wordt meegeleefd met de situatie en ook passende begeleiding wordt gegeven aan de werknemer en aan u in dit proces. Op deze manier willen wij de werknemer tot bloei brengen, willen wij u kosten besparen en de continuïteit van uw bedrijf waarborgen. 

 

Heeft u vragen of twijfels over de overstap naar eigenrisicodrager? Neem dan gerust contact met ons op! 


door Richard Florys 29 jun., 2022
Voorkomen is beter dan genezen. Een gezegde waarbij de betekenis meteen duidelijk is. In de Arbo-wereld wordt dit gezegde met enige regelmaat gebruikt. Dit gezegde gaat dan vaak gepaard met termen zoals ‘PAGO’ en ‘PMO’. Ook de term ‘aandacht’ komt dan regelmatig aan bod. Want aandacht voor elkaar op de werkvloer kan zomaar eens (langdurig) verzuim voorkomen. Ieder mens heeft van nature behoefte aan aandacht. Denk hierbij aan gewaardeerd worden, gezien worden, gerespecteerd worden, erbij horen etc. De reden hiervan is dat mensen sociale wezens zijn en daarmee behoefte hebben aan contact met anderen. De mate van dit contact verschilt per persoon. Bij Prevenzo zien we dat mensen die bij stichtingen of verenigingen werken eerder over hun grenzen zullen gaan en daarmee minder snel zullen aangeven dat het niet goed met hen gaat. Het gevolg hiervan is dat de weg terug naar herstel langer duurt. Vaak is de reden van het over de grenzen gaan dat mensen het als een soort roeping zien om bij de stichting of vereniging te werken. Wanneer iemand dan verzuimd wordt dit door diegene als falen gezien. Maar wat heeft deze aandacht voor invloed op het verzuim of het voorkomen hiervan? Wat in de praktijk zichtbaar is, is dat stichtingen of verenigingen waarbij er aandacht en tijd wordt besteedt aan de relatie tussen werkgever en werknemer, het verzuim lager is en vaak ook verzuim wordt voorkomen. Daarnaast merken wij bij Prevenzo dat wanneer iemand ziek is oprechte aandacht van bijvoorbeeld een leidinggevende van invloed is op de loop van een dossier. Ter illustratie worden er 2 situaties geschetst. De eerste situatie: u bent een werknemer en bent uitgevallen met klachten die langer aanhouden. De HR-manager van de stichting of vereniging waar u werkt belt u de eerste week eens een keer om te vragen wanneer u weer komt werken. Verder wordt u met enige regelmaat gebeld door de arbodienst en zo nu en dan belt de bedrijfsarts. Van uw werkgever hoort u verder niks meer. Op een gegeven moment zegt de bedrijfsarts dat u kan gaan re-integreren. De tweede situatie: u bent een werknemer en u bent uitgevallen met klachten die langer aanhouden. U heeft met regelmaat telefonisch of app-contact met uw leidinggevende. Ook wordt u uitgenodigd op de zaak voor een kop koffie, maar gezien uw klachten is dat niet haalbaar. U wordt met enige regelmaat gebeld door de arbodienst en zo nu en dan belt de bedrijfsarts. Op een gegeven moment zegt de bedrijfsarts dat u kan gaan re-integreren.
door Richard Florys 25 mei, 2022
Bij verzuim zijn verschillende partijen betrokken. Zo ook een mediator. Het zou namelijk zomaar kunnen zijn dat er tijdens de ziekteperiode een conflict ontstaat of dat een werknemer arbeidsongeschikt is geraak ten gevolgen van een arbeidsconflict. Een mediator is een conflictbemiddelaar die in gesprek gaat met de partijen betrokken bij het conflict. Een mediator wordt ingezet als er sprake is van een conflict wat de betrokken partijen niet onderling kunnen oplossen. De mediator gaat in gesprek met beide partijen en bekijkt vanuit een neutraal oogpunt het conflict. Ook gaat een mediator het gesprek aan met beide partijen om tot een oplossing te komen. Het inzetten van een mediator gebeurt op een vrijwillige basis. De betrokken partijen hebben zelf de touwtjes in handen en kunnen, wanneer zij dit willen, zich terugtrekken uit het mediatonproces. Hierdoor is een mediatonproces minder zwaar dan wanneer men het conflict uit laat lopen op een rechtszaak. Aan het begin van het mediatonproces wordt er een mediatorovereenkomst opgesteld. Hierin komen de afspraken te staan m.b.t. het proces en worden de praktische zaken vastgelegd, zoals de betrokken partijen, het conflict en de kosten voor een mediator.
door Richard Florys 17 mei, 2022
Het huis van werkvermogen. Iets wat misschien niet voor alle werkgevers bekend is. Het Huis van Werkvermogen heeft te maken met de inzetbaarheid van werknemers. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op deze inzetbaarheid en aan de hand hiervan is het Huis van Werkvermogen ingericht. Het Huis van Werkvermogen bestaat uit 4 lagen: Begane grond Hier bevindt zich gezondheid. Met gezondheid wordt de lichamelijke en geestelijke gezondheid bedoeld. Ook valt hier het sociaal functioneren van werknemers onder. Al deze dingen vormen het fundament van een goed werkvermogen en een goede inzetbaarheid van een werknemer. Eerste verdieping Hiermee worden de competenties van een werknemer bedoeld en dan met name de beroeps specifieke competenties. Denk hierbij aan passende kennis en vaardigheden die, naarmate de loopbaan van een werknemer vordert, worden afgestemd op de verandering in eisen van het werk. Tweede verdieping Hiermee worden de sociale en morele normen en waarden van een werknemer mee bedoeld. Voorbeelden hiervan zijn respect, veiligheid, geduld, behulpzaamheid etc. De binding met de organisatie, persoonlijke motivatie en betrokkenheid spelen hierin een grote rol. Derde verdieping De laatste verdieping gaat in op de werkomstandigheden van een werknemer. Met werkomstandigheden wordt de werkinhoud, werkomstandigheden en sociale werkomgeving bedoeld. Managers en leidinggevende hebben hier veel invloed op. De sociale en politieke omgeving van een werknemer hebben ook invloed op het werkvermogen van een werknemer.
Share by: